HypnoBirthing®

HypnoBirthing®

De zwangerschapscursus HypnoBirthing® is een methode die in de VS door Marie F. Mongan is ontwikkeld. Er zijn wereldwijd al jaren vele kinderen met deze manier geboren. Ik ben gecertificeerd HypnoBirthing®practitioner bij het HypnoBirthing®Institute in USA.

De naam HypnoBirthing® denk je gelijk aan hypnose. Veel mensen hebben een verkeerd beeld daarvan. Hypnose is een natuurlijke staat van bewustzijn met als doel je lichaam en bewustzijn te ontspannen. Dagelijks is iedereen minstens zo’n 20 keer in hypnose. Denk bijvoorbeeld aan dagdromen, wegdromen tijdens een vergadering en opeens denken: oef ik heb een stukje gemist! Hetzelfde overkomt je wel eens tijdens het reizen, dan ben je ‘opeens’(bijna) thuis. Dit is hetzelfde als hypnose, je bent zelf in volledige controle, je maakt je eigen keuzes, je kunt gewoon alles uit je omgeving meekrijgen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit juist niet mee te krijgen en volledig te ontspannen en weg te dromen.In de cursus leer je om deze mate van ontspanning zelf te beheersen, zodat je in en uit hypnose of ontspanning kan gaan, wanneer jij dat wil!

Als je je laat overvallen door de gedachte van pijn of angst, ontstaan er stresshormonen (adrenaline) die de baarmoeder op slot laat gaat. Als alle negatieve gevoelens losgelaten kunnen worden maak je juist oxytocine en endorfine aan (het knuffelhormoon en een natuurlijke pijnstiller die 200x sterker is dan morfine!) waardoor de baarmoeder kan ontspannen en openen.

Ook leer je diep te ademen en ontspannen (waardoor je openstaat voor hypnose), waardoor de bevalling over het algemeen korter is en minder vermoeiend. Tijdens het proces is de moeder gewoon ‘bij’ en het liefst een beetje actief. Maar ze wordt niet afgeleid van waar ze mee bezig is, de geboorte van de baby. Uiteraard is deze manier van bevallen geen garantie om pijnvrij te bevallen, echter als het lukt om volledig te ontspannen is pijn wel makkelijker te hanteren. Als je tijdens de zwangerschap goed oefent met ontspannen helpt zeker om tijdens de bevalling weer in de ’flow’ te komen.
Een partner is echt belangrijk omdat hij (of zij) helpt bij de ontspanningstechnieken en visualisaties.

“Luister niet naar nare geboorteverhalen, want je baby luistert mee!!!”

Ook voor een opfriscursus kun je bij mij terecht, als je al eerder een cursus bij mij of een van mijn collega’s hebt gevolgd. Bel of mail me voor informatie hierover.

Ik ben lid (en was jarenlang penningmeester) van HypnoBirthing® Nederland & België die in 2012 is opgericht, kijk voor info op www.hypnobirthingnederland.nl en of www.hypnobirthingbelgie.be.

M’n lieve collega Petra heeft meegewerkt aan een podcast met de leuke naam Verloscast, luister hier