Doula diensten

Doula

De kracht van een doula zit ‘m in op uitnodiging onafgebroken bij de bevalling aanwezig zijn met een duidelijke taak: ondersteuning van de bevallende vrouw (en haar partner), zowel fysiek als emotioneel.

Ik ben jullie doula en werk samen met verloskundige, gynaecoloog, kraamverpleegster, kraamverzorgende en vul ze aan. Sommige verloskundigen zeggen dat een doula niet nodig is, omdat we vrijwel hetzelfde werk doen. Maar er zijn studies gedaan die aantonen dat een doula die niet tot de medische staf behoort, dit een groter positief effect op de geboorte heeft. Samenwerking tussen verloskundige en doula kan een magische uitwerking op die geboorte hebben, juist doordat ze elkaar aanvullen waar nodig! Ondersteuning van een vriendin, zus of moeder heeft absoluut meerwaarde, maar doordat een doula geen deel uitmaakt van je sociale netwerk, heeft ook dit een positief effect.

De beleving en mogelijkheden van een bevallende vrouw en haar partner zijn basis en uitgangspunt van deze vorm van begeleiding. Dat kan vooraf worden vastgelegd in een geboorteplan..

Ik help om de rust te vinden om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen.
Tijdens de bevalling kun je je misschien onzeker voelen. Ook kun je even niet meer weten hoe je de weeën kunt opvangen. Maar ook de partner kan behoefte hebben aan ondersteuning. Stress zorgt ervoor dat ontsluiting vertraagt en zodoende de bevalling. Ontspannen kunnen zijn, je veilig voelen en gezien en gehoord worden is dus van groot belang voor een bevallende vrouw. Fysieke en emotionele steun en informatie die je nodig hebt om eigen keuzes te maken en beslissingen te nemen, dat is waar het om draait. Een goede bevallingservaring werkt positief door in het contact met je kindje en je zelfbeeld.

We hebben minimaal 2 uitgebreide gesprekken vooraf, om kennis te maken, afspraken te maken en een geboorteplan op te stellen.
Vanaf week 38 houd ik er ten alle tijden rekening mee om direct naar jullie toe te kunnen.

Bij de bevalling geef ik aanwijzingen om jullie door de ontsluitingsperiode heen te loodsen.
Gedurende deze fase wijk ik niet van jullie zijde. Over het geheel maak ik een geboorteverslag dat jullie bij de nabespreking krijgen.

Met vragen over zwangerschap, bevalling en eerste tijd na de geboorte, kun je uiteraard bij mij terecht.