Belly binding

Belly binding

Voorafgaand aan een BellyBinding krijg je van mij eerst een moxa buikverwarming. Voordelen hiervan is herstel van de baarmoeder en buik versnellen en heeft het een gunstige werking op de darmperistaltiek. Daarna volgt een zachte buikmassage met een olie waaraan kruiden zijn toegevoegd die de doorbloeding, stemming, spijsvertering en krimpen van de baarmoeder verbeteren. Terwijl dat intrekt krijg je ook nog als je dat fijn vindt een korte voet of hoofdmassage. Nadat dat allemaal is ingetrokken kunnen we beginnen aan de BellyBinding.

Bengkung Belly Binding is een traditionele methode van buikbinden voor een pas bevallen vrouw door middel van een lange lap (10-17 meter) katoenen stof. Het buikbinden is een effectieve en belangrijke manier om je te helpen in de eerste weken na de geboorte van je kindje. Je lichaam herstelt in een kortere tijd dan wanneer je niet bindt, vanwege het sneller afvoeren van bloed, lucht, en vocht. Een Bengkung buikwikkel biedt je 360˚ ondersteuning die je buikspieren terug laat veren, je houding verbetert, je gewrichtsbanden stabiliseert en je hele torso steun geeft terwijl alle vitale organen (waaronder de baarmoeder) hun weg terugvinden naar de grootte en plek van voor de zwangerschap.

Gedurende de zwangerschap houd je water, lucht en en extra gewicht vast. Dit heeft een reden; je baby wordt als het ware omringd door vet, lucht en water om beschermd te zijn. Na de bevalling heeft dit geen functie meer en wordt dit langzaam afgevoerd tot de cellen weer zijn zoals voor je zwangerschap. Het is met behulp van de buikwikkel dat dit wordt bespoedigd door de constante ondersteunende druk rond je bekken en torso, waardoor na de bevalling dit gebied als het ware gesloten wordt.

Naast alle fysieke voordelen van het dragen van een belly bind krijgen we vaak terug dat vrouwen zich letterlijk gesteund voelen en beter bij zichzelf kunnen blijven in de soms overweldigende periode na de bevalling. Tevens zorgt het ervoor dat het hele buikgebied aangenaam warm blijft zodat de warmte zijn werk kan doen bij het herstel en ervaar je minder nek- en bovenrug klachten door het (borst)voeden. Het is namelijk bijna onmogelijk om onderuitgezakt te zitten met de buikwikkel om.
De buikwikkel is vooral bedoeld voor de eerste weken waarin je nog veel in bed ligt en dus niet heel veel beweegt. Zodra je meer op bent, wordt aangeraden de belly bind voornamelijk ‘s avonds om te doen om ermee te slapen en de volgende dag af te doen.

De eerste 2 weken na je bevalling kan de buikwikkel tot wel 24 uur gedragen worden, erna kun je dat afbouwen met 3 uur per dag en is uiteindelijk 6-10 uur voldoende. De belly bind is tot ongeveer 4 maanden na de bevalling goed te dragen. Maar vergeet niet om vanaf een week of 6 rustig aan wat buik- en bekkenbodemoefeningen te gaan doen.